Το Μητρώο online media παρουσίασε ο Ν. Παππάς..

  • PDF

Το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.Τον Ν. Παππά πλαισίωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Η κρατική διαφήμιση θα κατανεμηθεί σεε ποσοστό 70% και 30%υπέρ των Μέσων της Αθήνας και της Περιφέρειας αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής 400 ιστοσελίδες έχουν υποβάλλει αιτήσεις για την εγγραφή τους στο Μητρώο, ενώ για 200 από αυτές έχουν ταυτοποιηθεί και εγκριθεί τα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι δρομολογείται η υποχρεωτική τοποθέτηση γραμμικού κώδικα στις εφημερίδες και προωθείται η πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χώρου για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως ξεπερασμένο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την κρατική διαφήμιση αφού σχεδόν τα 2/3 των πολιτών επιλέγουν το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους. «Θεωρώ ότι συνομολογούμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί η διαδικτυακή ενημέρωση.

Πρόκειται για ένα χώρο με πολλές γκρίζες ζώνες. Έχουν έρθει στο φώς περιστατικά ιστοσελίδων, οι οποίες με μηδενική επισκεψιμότητα έπαιρναν κρατική διαφήμιση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Ο κ. Παππάς έκανε γνωστό ότι αύριο αναμένεται να αποσταλεί σχετική εγκύκλιος σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση μόνο από τις επιχειρήσεις του Online Μητρώου, όπως και αντίστοιχη επιστολή σε τράπεζες και ΔΕΚΟ για την ενίσχυση της συγκεκριμένης συνεργασίας.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στον αριθμό των ιστοσελίδων που υπέβαλαν αιτήσεις για το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης έκανε λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό», διευκρινίζοντας ότι από εδώ και στο εξής μόνο οι εγγεγραμμένες στο Μητρώο επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα κρατικής διαφήμισης.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «δυστυχώς έπρεπε να φτάσουμε στο 2017 για να δώσουμε σάρκα και οστά στο Μητρώο των online media», τονίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για την καταπολέμηση των παθογενειών. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος ανέφερε ότι «είμαστε από τις χώρες που το διαδίκτυό τους αρχίζει να αποκτά ταυτότητα. Στόχος μας είναι η διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η ενίσχυση της πολυφωνίας και η εφαρμογή της νομοθεσίας για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης».

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κρέτσος από τις 200 αιτήσεις που έχουν ταυτοποιηθεί και εγκριθεί το 54% αφορά νομικά πρόσωπα, το 33% ατομικές επιχειρήσεις και το 13% φυσικά πρόσωπα. Το 50,5% αφορά επιχειρήσεις της Περιφέρειας και το 49,5% της Αθήνας. Επίσης, οι εργαζόμενοι των ταυτοποιημένων επιχειρήσεων ξεπερνούν στο σύνολό τους τις 2000, από τους οποίους οι περίπου 1000 είναι δημοσιογράφοι. Οι 682 εξ αυτών εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ οι 358 με συμβάσεις έργου. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ιστοσελίδες με την εγγραφή τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο θα έχουν δωρεάν παροχή υπηρεσίας εντοπισμού λογοκλοπής σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (Ο.Σ.Δ.Ε.Λ.). Επίσης, θα μπορούν να είναι συνεργάτες και εταίροι στα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (Ε.Κ.Ο.ΜΕ.)

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 09 Μάρτιος 2017 13:55

Photo Title 1
You are here Home