Έρευνα αναγνωσιμότητας

Oι πρωτιές του  ΣΙΕΠΤ για τον περιφερειακό Τύποereyna

Την επικράτηση του εβδομαδιαίου Τύπου έναντι του ημερήσιου στους 21 από τους 36 νομούς που καλύπτουν συνολικά με την κυκλοφορία τους οι 31 εφημερίδες του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Εβδομαδιαίου Περιφερειακού Τύπου, καταδεικνύει η έρευνα του Υπουργείου Επικρατείας

Την επικράτηση του εβδομαδιαίου Τύπου έναντι του ημερήσιου στους 21 από τους 36 νομούς που καλύπτουν συνολικά με την κυκλοφορία τους οι 31 εφημερίδες του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Εβδομαδιαίου Περιφερειακού Τύπου (ΣΙΕΠΤ), καταδεικνύει η έρευνα για την αναγνωσιμότητα των περιφερειακών εφημερίδων, που διεξήγαγε η κοινοπραξία των εταιρειών MRB Hellas, VPRC και Metron Analysis για λογαριασμό των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Υπουργείου Επικρατείας. Καθολική είναι η κυριαρχία των εφημερίδων μελών του Συνδέσμου στους νομούς Αχαΐας, Ευρυτανίας, Λάρισας, και Φθιώτιδας, όπου οι εφημερίδες "Κόσμος της Πάτρας", "Ευρυτανικά Νέα", "Εκδοση Της Ελασσονας" και "Σέντρα" βρίσκονται στην πρώτη θέση τόσο στην αθροιστική αναγνωσιμότητα τριμήνου όσο και στην αναγνωσιμότητα μέσου τεύχους.

Στους νομούς Λασιθίου και Φωκίδας οι εφημερίδες "Νέα Επαρχία" και "Εν Δελφοίς" κρατούν τα σκήπτρα στην αθροιστική αναγνωσιμότητα τριμήνου, ενώ στο νομό Κεφαλληνίας και Ιθάκης η "Πένα" έρχεται πρώτη σε αναγνωσιμότητα μέσου τεύχους.

Πολύ ψηλά και σε συχνότητα ανάγνωσης βρίσκονται συνολικά οι εφημερίδες-μέλη του ΣΙΕΠΤ, με τις εκδόσεις "Αναπτυξιακος Τυπος", "Ευρυτανικα Νεα", "Οδος", "Πενα"," Λαος Του Αλμυρού", "Αδεσμευτη Γνωμη" και "Σεντρα" να κυριαρχούν στους νομούς Γρεβενών, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας.

Οι άνδρες των νομών 'Αρτας, Γρεβενών, Δράμας, Ηλείας και Κεφαλληνίας και Ιθάκης εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους τις εφημερίδες-μέλη του ΣΙΕΠΤ "Ερευνα", "Αναπτυξιακός Τύπος", "Ενημέρωση", "Δημοκρατική" και "Πένα", κατατάσσοντάς τες πρώτες σε αναγνωσιμότητα στους άνδρες, σε αντίθεση με τους νομούς Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λασιθίου και Ξάνθης, όπου οι γυναίκες προτιμούν να ενημερώνονται από τις εφημερίδες-μέλη του ΣΙΕΠΤ "Ευρυτανικα Νεα", "Κρητη Press", "Ηπειρωτικη Πεννα", "Νεα Επαρχια" και "Ακριτας", δίνοντάς τους την πρώτη θέση στη γυναικεία αναγνωσιμότητα.

Πρώτες σε αναγνωσιμότητα στις ηλικίες 15-34 έρχονται οι εφημερίδες-μέλη του ΣΙΕΠΤ : "Ενημέρωση" του νομού Δράμας, "Ευρυτανικά Νέα" του νομού Ευρυτανίας, "Κρήτη Press" του νομού Ηρακλείου, "Thessaliki Press" του νομού Μαγνησίας, "Σέντρα" του νομού Φθιώτιδας, "Εν Δελφοις" του νομού Φωκίδας και "Χιαχτιδα" του νομού Χίου.

Στην ηλικιακή ομάδα 35-54 οι εφημερίδες-μέλη του ΣΙΕΠΤ "Αναπτυξιακος Τυπος", "Ξυράφι", "Πένα", "Πολίτης της Κορινθίας", "Νέα Επαρχία" και "Ακρίτας" κρατούν τα σκήπτρα της αναγνωσιμότητας στους νομούς Γρεβενών, Καβάλας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κορινθίας, Λασιθίου και Ξάνθης, ενώ κορυφαία σε αναγνωσιμότητα στις ηλικίες άνω των 55 ετών αναδεικνύεται η εφημερίδα "Επίκαιρα" του νομού Ημαθίας.

Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην κυριαρχία της εφημερίδας "Ακρίτας" της Ξάνθης, καθώς αποτελεί την πρώτη σε αναγνωσιμότητα εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα του νομού.

Όπως επισημαίνει ο ΣΙΕΠΤ σε ανακοίνωση του, λόγω της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας, στους νομούς Μαγνησίας και Μεσσηνίας υπάρχει στρέβλωση του αποτελέσματος, καθώς μαζί με τις αμιγώς εβδομαδιαίες εφημερίδες συμπεριελήφθησαν στο ερωτηματολόγιο και οι εβδομαδιαίες εκδόσεις των ημερήσιων εφημερίδων "Θεσσαλία" και "Ελευθερία", με αποτέλεσμα οι εφημερίδες-μέλη του ΣΙΕΠΤ "Λαός του Αλμυρού" και "Στην Μπριζα", που εκδίδονται αποκλειστικά σε εβδομαδιαία βάση, να κατατάσσονται στη δεύτερη θέση της αθροιστικής αναγνωσιμότητας και της αναγνωσιμότητας μέσου τεύχους.

20 Ιουλ. 07

Ερευνα για τα ΜΜΕ της επαρχίας


   Άκρως  ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η κοινοπραξία των εταιρειών MRB Hellas, VPRC και Metron Analysis για λογαριασμό των γενικών γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του υπουργείου Επικρατείας. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα έχει να κάνει με την επικράτηση του εβδομαδιαίου Τύπου έναντι του ημερήσιου στους 21  από τους 36 νομούς που καλύπτουν συνολικά με την κυκλοφορία τους οι 31 εφημερίδες του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Εβδομαδιαίου Περιφερειακού Τύπου (ΣΙΕΠΤ). Η έρευνα αφορούσε 1.395 ΜΜΕ, από αυτά 810 ήταν ραδιόφωνα, 103 τηλεοπτικοί σταθμοί (νομίμως λειτουργούντες) και 482 εφημερίδες.


Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ MEDIA

   Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε, τα περισσότερα ραδιόφωνα καταγράφονται σε Κρήτη (104), Βόρειο και Νότιο Αιγαίο  (102) και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (101) και τα λιγότερα στο Ιόνιο (32), ενώ εκεί εντοπίζονται και οι λιγότερες εφημερίδες (19) και κανάλια (3). Οι πιο πολλές εφημερίδες εντοπίζονται στην Κεντρική Μακεδονία (80), ενώ τα περισσότερα κανάλια σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο (20).


ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

   Σε σχέση με τον Τύπο της επαρχίας καθολική είναι η κυρίαρχη των εφημερίδων – μελών του ΣΙΕΠΤ στους Νόμους Αχαΐας, Ευρυτανίας, Λάρισας και Φθιώτιδας, όπου οι εφημερίδες «Κόσμος της Πάτρας», «Ευρυτανικα Νέα», «Έκδοση της Ελασσόνας» και «Σέντρα» βρίσκονται στην πρώτη θέση τόσο στην αθροιστική αναγνωσιμότητα τριμήνου όσο και στην αναγνωσιμότητα μέσου τεύχους. Στους Νομούς Λασιθίου και Φωκίδας οι εφημερίδες «Νέα Επαρχία» και «Εν Δελφοις» αντίστοιχα κρατούν τα σκήπτρα στην αθροιστική αναγνωσιμότητα τριμήνου, ενώ στο Νόμο Κεφαλληνίας και Ιθάκης η «Πένα» έρχεται πρώτη σε αναγνωσιμότητα μέσου τάχους.


ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΩΝ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΩΝ

   Σε πολύ ψηλές θέσεις όσον αφορά τη συχνότητα ανάγνωσης βρίσκονται συνολικά οι εφημερίδες, με τις εκδόσεις «Αναπτυξιακός Τύπος», «Ευρυτανικα Νέα», «Οδός», «Πένα», «Λαός του Αλμυρού», «Αδέσμευτη Γνώμη» και «Σέντρα» να κυριαρχούν στους Νομούς Γρεβενών, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας. Οι άνδρες των Νομών Άρτας, Γρεβενών, Δράμας, Ηλείας και Κεφαλληνίας και Ιθάκης εμπιστεύονται για την ενημέρωση τους τις εφημερίδες «Ενημέρωση», «Δημοκρατική» και «Πένα», κατατάσσοντας τις πρώτες σε αναγνωσιμότητα στους άνδρες, σε αντίθεση με τους Νόμους Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λασιθίου και Ξάνθης, όπου οι γυναίκες προτιμούν να ενημερώνονται απο τις εφημερίδες «Ευρυτανικα Νέα», «Κρήτη Press», «Ηπειρωτική Πέννα», «Νέα Επαρχία» και «Ακρίτας», δίνοντας τους την πρώτη θέση στη γυναικεία αναγνωσιμότητα.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

   Πρώτες σε αναγνωσιμότητα στις ηλικίες 15 – 34 έρχονται οι εφημερίδες «Ενημέρωση» του Νόμου Δραμας, «Ευρυτανικα Νέα» του Νομού Ευρυτανίας, «Κρήτη Press» του Νομού Ηρακλείου, «Thesaliki Press» το Νόμου Μαγνησίας, «Σέντρα» του Νόμου Φθιώτιδας, «Εν Δελφοις» του Νομού Φωκίδας και «Χιαχτιδα» του Νομού Χίου.
   Στην  ηλιακή ομάδα 35 – 54 οι εφημερίδες «Αναπτυξιακός Τύπος», «Ξυράφι», «Πένα», «Πολίτης της Κορινθίας», «Νέα Επαρχία» και «Ακρίτας» κρατούν τα σκήπτρα της αναγνωσιμότητας στους Νομούς Γρεβενών, Καβάλας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κορινθίας, Λασιθίου και Ξάνθης, ενώ κορυφαία σε αναγνωσιμότητα στις ηλικίες άνω των 55 αναδεικνύεται η εφημερίδα «Επίκαιρα» του Νομού Ημαθίας.


Πηγή: Η Aξία

Photo Title 1
You are here Έρευνα Αναγνωσιμότητας